Kasvistiedon tilastot kertovat viljelijän saamasta hinnasta

Tomaatteja ja halkaistu valkosipuli.

Case - Julkaistu 3.12.2021

Miksi maataloudesta puhuttaessa päädytään puhumaan aina tukieuroista, kun voitaisiin puhua myös itse tuotteesta saatavasta hinnasta?

Tällä hetkellä Suomessa ja maailmanlaajuisesti kasvikset trendaavat. Uusia proteiinilähteitä etsitään kasvikunnasta ja kasvisten suosiminen ruokavaliossa on monen ilmastotiedostavan kuluttajan valinta.

Kasviksia tuotetaan avomaalla ja kasvihuoneissa. Ruoan tuottamisen me täällä Suomessa osaamme, mutta osaammeko myydä tuotteitamme? Entä osaammeko tunnistaa tuotteen oikean hinnan? Tällä hetkellä on paljon hankkeita ja koulutuksia, joissa keskitytään brändäämiseen ja vientiin. Monet maatilat ovat jo somessa, mutta vieläkään kukaan ei puhu hinnoista. Viljelijälle tilille tulevat eurot ovat lopulta kuitenkin se tärkein asia. Hintojen tiedostaminen kannustaisi tuottajia tekemään laskelmia kasvisten viljelyn lisäämisestä ja parantamaan toiminnan kannattavuutta.

Kasvistieto Oy:n tilastot palvelevat viranomaisia ja tutkijoita

Kasvistieto Oy on puutarha-alan markkinatietoa välittävä yritys, joka kerää ja välittää tukkuliikkeisiin myytyjen avomaan ja kasvihuonevihannesten, perunan, hedelmien ja marjojen tuottaja- ja pakkaamohintoja sekä markkinatietoa.

Yhtiö perustettiin 1995 Suomen liittyessä Euroopan unioniin, kun maassamme oli valtava tilastoinnin tarve. Kasvistieto Oy ryhtyi tuolloin tuottamaan tilastoja Suomen viranomaisille, Euroopan komissiolle ja FAO:lle. Tilastoja kerätään edelleen samalla tarkkuudella kuin 26 vuotta sitten. Jokaisen kuun kymmenes päivä lähtee edellisen kuun tilastot viranomaisille.

Määrä- ja hintatilastoista on muodostunut ainutlaatuinen ja arvokas tietokanta, jota monet tutkijat, hankkeet ja oppilaitokset hyödyntävät. Kasvistiedon hintatietoja on käytetty jopa sen laskemiseen, kuinka paljon vegaaniruokavalio tuottaisi suomalaiselle viljelijälle, kun lihantuotannosta luovuttaisiin.

Fenkoli, sipuli, vadelma – 50 kasvin hintatiedot auttavat tuottajaa ja neuvojaa

Viljelijän on hyvä tiedostaa tuotannon yleinen hintataso, jotta hän pystyy tekemään kattavat laskelmat tuotannon kannattavuudesta ja että hän osaa hinnoitella tuotteensa oikein.

Neuvojat ja tutkijat taasen voivat selvittää, miltä tuotto näyttäisi, mikäli tuotantosuuntaa vaihdetaan. Voisiko tietyn kasvin viljelystä saada parempaa tuottoa kuin aiemmasta tuotantosuunnasta?

Hintadataa on saatavilla 50 maatalous- ja puutarhakasvista.
Esimerkit keskihinnoista: vuosikeskihinnat ja kuukausikeskihinnat.

Lisätietoa palvelun toiminnasta, tarpeen mukaan räätälöitävistä tilastopalveluista ja valmiiden tilastopakettien hinnoista löytyvät sivustolta kasvistieto.fi.

 

Kirjoittaja: Toimitusjohtaja Miika Ilomäki, miika.ilomaki@hmlry.fi, puh: 040 828 2017.


Agenda 2030

Hintatilastot auttavat kohentamaan maataloustuotannon kannattavuutta ja kannustavat lisäämään kasvisten tuotantoa (8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua). Maukkaiden kasvisten hyvä saatavuus puolestaan auttaa noudattamaan terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokavaliota (3. Terveyttä ja hyvinvointia, 12: Vastuullista kulutusta, 13: Ilmastotekoja.)

 

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

3. Terveyttä ja hyvinvointia8. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua12. Vastuullista kuluttamista13. Ilmastotekoja

Aihetunnisteet: case, maatalous, ruoka

Lue seuraava artikkeli: Vastuullisia auton akkuja puusta »