Kiteen Mato ja Multa hyödyntää ruovikkojen ravinteet ja suopeltojen ruokohelvet

Ruovikkomaisema rannasta.

Case - Julkaistu 26.9.2019

Kiteen Mato ja Multa valmistaa järvi- ja meriruokojen niittojätteestä sekä ruokohelvestä turpeetonta kuiviketta eläin-, komposti- ja huussikuivikkeeksi sekä kasvualustaa ammattilais- ja kotiviljelijöiden käyttöön. Kalastajien ja puutarhureiden iloksi Kiteellä kasvatetaan myös kotimaisia lieroja.

Ruoko on nopeakasvuinen kasvi, joka sitoo tehokkaasti hiiltä. Kun ruokopohjaisilla tuotteilla voidaan korvata turvepohjaisia tuotteita, käytön hiilijalanjälki pienenee huomattavasti. Samalla saadaan ruokojen ravinteet kiertoon.

Ruovikoiden niitosta on monta hyötyä

Järvien ja meren rannoilla kasvava ruoko tuo suojaa vesieläimille. Hoitamattomana se kuitenkin leviää nopeasti ja vähentää veden luonnollista virtausta, mikä rehevöittää rantoja.

Nopeakasvuiset ruo’ot ovat ravinteikkaita luonnostaan. Kiteen Madon ja Mullan kuivike- ja multatuotannossa ravinteet saadaan hyvin hyötykäyttöön, kun tuotannossa käytettävä järviruoko niitetään rehevöityneiltä rannoilta. Niiton ansiosta ravinnekuormitus vähenee, ruovikot avautuvat vesilintujen pesintäpaikoiksi ja vesi kiertää paremmin.

Ruokohelpi talteen jouto- ja suopelloilta

Toinen tuotannossa käytettävä ruoko on ruokohelpi, jota maanviljelijät kasvattavat jouto- ja suopelloillaan. Kuivan ruokohelven niitto tapahtuu keväisin ennen kevätkylvöjä, mikä sopii hyvin maanviljelijöiden aikatauluun.

Kuivasta ruokohelvestä Kiteen Mato ja Multa valmistaa komposti- ja huussikuiviketta sekä pienemmissä määrin kuiviketta eläimille. Komposti- ja huussikuivike on kevyttä ja se sitoo tehokkaasti kosteutta ja hajuja. Ruokohelpi lämpökompostoituu nopeasti, koska sisältää vähän ligniiniä. Riittoisa kuivike sopii erinomaisesti myös matokompostoriin ja istutuksille kateaineeksi.

Ilmava, ravinteikas ja kestävä kasvualusta ruokokasveista

Kiteellä valmistetaan järviruo’oista ja ruokohelvestä myös kasvualustaa. Kaupunki- ja kattoviljelyn lisääntyessä tarvitaan uusia ja viljelyä helpottavia ratkaisuja, joihin Kiteen Mato ja Multa on kehittänyt toimivan tuotteen.

Kukkien istuttamista kasvualustaan ruukkuun.

Ravinteikkaista ruo’oista valmistettu kasvualusta soveltuu etenkin tomaatin kasvatukseen, vadelman viljelyyn, yrtti-istutuksiin, kukkapenkkeihin ja maanparannukseen. Ruokokuidut tekevät kasvualustasta ilmavan, mikä on hyväksi kasvien juuristolle. Järviruo’on kuidut  maatuvat hitaasti, minkä vuoksi kasvualusta antaa pitkäaikaisen maanparannusvaikutuksen kasvimaalle.

Ruokojen soveltuvuus kasvualustaksi on testattu koeviljelyiden ja tutkimusten avulla. Muun muassa Luonnonvarakeskus on tutkinut ruokohelpi- ja järviruokopohjaisten materiaalien soveltuvuutta tomaatin kasvualustaksi. Arvokasta palautetta toimivuudesta ja kehittämistarpeista on saatu myös asiakkailta.

Kiteen Mato ja Multa myy kalastajien ja puutarhureiden iloksi myös kasvualustan tuotantoprosessin avainpelureita, eli kotimaisia lieroja.

Kasvualusta Helsingin kattojen yllä – helppoa ja kestävää

Helsingissä sijaitsevan Ravintola Savoyn kattoterassilla komeilee yrttien valtakunta. Asiakkaat voivat nauttia istutuksista ruokailun yhteydessä ja ravintola käyttää kasvattamiaan yrttejä niin ruokien kuin juomien maustamiseen. Yrttitarhan kasvualustan on toimittanut Kiteen Mato ja Multa.

Hans van Enden tarkastelee ravintola Savoyn istutuksia.

Ravintola Savoyn puutarhuri Hans Van Enden kokemus elokuussa 2019 oli, että kasvit ja yrtit ovat loistaneet koko kesän. Asiakkaat ovat käyneet ihailemassa istutuksia ja hakemassa ideoita. Puutarhurin mukaan ruokopohjainen kasvualusta on hankintahinnaltaan ollut kalliimpi kuin turvepohjaiset vastaavat tuotteet, mutta kasvualustan hyödyt ovat laajat ja lopputulos on ollut edullisempi. Esimerkiksi ennen Kiteen Mato ja Mullan kasvualustaa piti mullat vaihtaa joka vuosi, mikä tarkoitti kustannuksen kasvua ja vaihtolavan tilaamista katutasolle jalankulkijoiden harmiksi.

Kasvualustan vaihdon myötä mullan vaihdot ovat Savoyssa jääneet. Ruokopohjaista kasvualustaa ei ole tarvinnut vaihtaa neljään vuoteen. Päälle on vain lisätty ruokomultaa ja sopivasti ravinteita. Kasvualusta ei tiivisty niin voimakkaasti kuin turvepohjainen, lisäksi kasvualusta jatkaa maatumisprosessia hitaasti, mikä vaikuttaa ravinteiden määrään ja vapautumiseen.

Tuotekehityksen ja yhteistyön tärkeys

Ruovikoiden korjuuteknologian, tuotantoprosessin ja ravinteiden kierrättämisen kehittäminen on vaatinut yhteistyötä niin korjuun ja kasvituotannon ammattilaisten kuin tutkijoidenkin kanssa. Kehityshankkeiden tuloksena Kiteen Mato ja Multa on luonut kaksi toimivaa ja ekologista tuotetta. Tuotannon jatkuva kehittäminen sekä tuotekehitys ja markkinointi vaativat edelleen resursseja ja oikeanlaisia yhteistyökumppaneita. Kiteen Mato ja Multa arvostaa kumppaneidensa ammattitaitoa ja keskittyy tutkimukseen ja uusien ekologisten ja innovatiivisten vaihtoehtojen luomiseen.

Linkki nettisivuille: Kiteen Mato ja Multa

Yhteydenotot:

Yrityksen perustaja ja yrittäjä Aimo Turunen, puhelin 0400 275 928 ja sähköposti aimo@matojamulta.com

Artikkelin kirjoittaja on metsätalousinsinööri ja asiantuntija Johanna Kaksonen. Hän edustaa Kiteen Mato ja Multa Oy:ta Kasvu Open 2019:ssä, joka on valtakunnallinen yritysten kasvun sparrausohjelma.


Agenda 2030

Kiteen Mato ja Multa -yrityksen toiminta vie eteenpäin ravinteiden kierrättämistä sekä kestäviä viljelytapoja ja vaikuttaa siten YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen 2 – Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

2. Ei nälkää

Lue seuraava artikkeli: Luonnollista paranemista: UPM:n FibDex®-haavasidos pohjautu... »