Metsätalouden sivuvirroilla parempaa nanoselluloosaa!

Video - Julkaistu 7.8.2023

FinnCERES tutkijat Aalto-yliopistossa ja VTT:llä ovat kehittäneet puunkuoresta uutettavan lisäaineen, jolla voidaan parantaa nanoselluloosan ominaisuuksia ilman fossiilipohjaisia lisäaineita.

Nanoselluloosan perusominaisuus on sen kyky sitoa paljon vettä, mikä tekee siitä hyödyllisen monissa sovelluksissa niin lääketieteessä kuin pakkausmateriaaleissakin. Kuivassa muodossa olevan nanoselluloosan käyttö on kuitenkin haastavaa. Tähän ongelmaan tutkijat ovat nyt löytäneet ratkaisun hyödyntämällä puunkuoresta peräisin olevaa biohajoavaa lisäainetta. Puunkuoren fenoliset yhdisteet ja suolat vahvistavat nanoselluloosan rakennetta ja rajoittavat sen hajoamista veteen.

Lisää aiheesta tieteellisessä julkaisussa Tuning the water interactions of cellulose nanofibril hydrogels using willow bark extract.


Kirjoittaja Nina Pulkkis on suomalainen tiedetoimittaja ja dokumenttiohjaaja. Tiedetoimittajana hän on erikoistunut insinööritieteisiin, synteettiseen biologiaan ja kemiaan, erityisesti liittyen biotalouteen ja biomateriaaleihin. Hän on muun muassa ohjannut ja käsikirjoittanut yhteistyössä Howard Jacobsin kanssa kansainvälisesti palkitun tiededokumenttisarjan Suomen tulevaisuus, joka esitettiin MTV3-kanavalla vuosina 2014-2017. Tiedesarjan lisäksi Nina Pulkkis on ohjannut ja käsikirjoittanut kymmeniä yritys- ja historiadokumentteja.
Yhteystiedot: nina.pulkkis(at)synbio.fi, +358 50 4416714, twitter @NPulkkis.


Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja12. Vastuullista kuluttamista

Lue seuraava artikkeli: Katso video: Aalto-yliopiston väki tutustui Luonnonvarakesk... »