Tiedekeskus Heurekan SuperPUU opettaa arvostamaan puuta

Case - Julkaistu 7.2.2022

SuperPUU on vaikuttava ja moniaistinen tiedekeskusnäyttely, joka esittelee puun luonnollisia voimia – suoranaisia supervoimia. Näyttelyn pääviesti on, että puu on ratkaisu ekologisesti kestävien yhteiskuntien rakentamiseen. Kävijälle syntyy kattava kuva puun monipuolisuudesta: miten puu soveltuu aina pienistä rakennelmista jopa pilvenpiirtäjien rakentamiseen. Heurekan SuperPUU-näyttely on osa suurempaa samannimistä vaikuttavuusohjelmaa.

Heurekan kävijöillä on mahdollisuus työstää puuta laserilla, johtaa puuorkesteria sekä perehtyä puurakenteiden palon- ja maanjäristyskestävyyteen. Näyttelyssä on haluttu ottaa hyvin erilaiset kävijät huomioon, ja sen sisällössä on kiinnostavaa koettavaa kaikenikäisille. Hiilen varastoituminen ja hiilen kierto ovat yksi keskeisistä aiheista. Kävijöille kerrotaan puun käytön merkityksestä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä animaatiolla ja lisätyn todellisuuden hiilikiikareiden avulla. Elämyksellinen kävijäkokemus kattaa myös eri puulajien tuoksuihin tutustumisen.

Huoneeseen pitkittäin aseteltu puunrunko, joka on haljennut salaman iskusta.
Salaman avaama puu. Kuva: Wille Nyyssönen.

SuperPUU-näyttely jatkuu myös suomalaisissa metsissä: näyttelystä saa mukaansa pussillisen männyn siemeniä. Siemeniä on tarjolla useaa eri alkuperää, joista voi valita esimerkiksi omalle mökkitontille sopivat siemenet mukaan. Näyttelyn teemaa tukevat myös monipuoliset oppimateriaalit, jotka kertovat Suomen metsistä sekä metsä- ja puutuotealasta. Eri puulajien ominaisuuksiin voi pureutua myös tietovisan kautta.

Näyttely avattiin 10.6.2020 ja on yleisölle avoinna 8.1.2023 asti. SuperPUU on toteutettu yhteistyössä usean puualan kumppanin ja asiantuntijan voimin. Mukana ovat Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelma, Puutuoteteollisuus ry, Suomen Metsäsäätiö, Metsä Wood, Stora Enso, UPM Plywood, Isku, Novart ja Versowood.

Lisätietoja:

SuperPUU-näyttelyn sivut

Kumppanuuspäällikkö Mirva Norén-Sluijter, mirva.noren-sluijter(at)heureka.fi.


Agenda2030

Heurekan SuperPUU-näyttely edistää erityisesti kestävän kehityksen tavoitteita 4. Hyvä koulutus, 11. Kestävän kaupungit ja yhteisöt ja 13. Ilmastotekoja.

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

4. Hyvä koulutus11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt13. Ilmastotekoja

Lue seuraava artikkeli: Ryysyistä uusiksi vaatteiksi: kemialla kledjut kiertoon »