Ryysyistä uusiksi vaatteiksi: kemialla kledjut kiertoon

Case - Julkaistu 25.1.2022

Mitä, jos revenneet farkkusi ja tahraiset vanhat t-paitasi voisi hajottaa molekyylitasolle, jotta ne voisi erilaisten fyysisten ja kemiallisten muodonmuutosten jälkeen syntyä uusiksi, puuvillan kaltaisiksi tekstiilikuiduiksi? Mitä, jos kaatopaikoilta ja polttouuneista saasteeksi ja kasvihuonekaasupäästöiksi muuttuvan jätteen sijaan ne olisivatkin tärkeä raaka-aine tekstiiliteollisuudelle?

Infinited Fiber Companyn teknologialla tämä on todellisuutta. Se muuttaa puuvillapitoiset poistotekstiilit korkealaatuiseksi Infinna-uusiokuiduksi, josta voi valmistaa samanlaisia tekstiilejä kuin perinteisestä puuvillastakin, mutta pienemmällä kuormituksella.

Mihin tätä innovaatiota tarvitaan?

Roskarekallisen verran tekstiilijätettä päätyy kaatopaikalle tai polttoon jossain päin maailmaa joka ikisen päivän joka sekunti. Monia näitä saasteiksi ja kasvihuonekaasuiksi päätyviä vaatteita ja tekstiilejä on tuskin käytetty. Samaan aikaan uusien tekstiilikuitujen kysyntä jatkaa kasvuaan. Polyesteri ja puuvilla ovat maailman yleisimmät tekstiilikuidut, ja näiden tavanomaisten kuitujen tuottaminen vaatii paljon resursseja: maata, vettä, lannoitteita, torjunta-aineita ja öljyä.

Vuonna 2020 alle 0,5 % maailman tekstiilikuiduista valmistettiin joko kuluttajien tai teollisuuden poistotekstiileistä – eli niistä vaatteista ja muista tekstiileistä, jotka heitämme pois, sekä tekstiiliteollisuuden leikkuujätteeksi päätyneistä kankaanpaloista ja langanpätkistä. Tämä havainnollistaa, kuinka vähäistä vanhoista tekstiileistä uusiksi tekstiileiksi kierrättäminen edelleen on, ja kuinka vahvasti uusista resursseista luodut tekstiilikuidut hallitsevat alaa, ylläpitäen sen tuhlaavaa, lineaarista tuotantomallia.

Infinited Fiber Companyn teknologia yhdistää tekstiiliteollisuuden lineaarisen tuotantomallin päät kiertotalouden mukaiseksi ympyräksi: se nappaa kierron lopusta jätteeksi päätyneet tekstiilit ja muuttaa ne uudeksi, arvokkaaksi raaka-aineeksi kierron alussa tarvittavien lankojen ja kankaiden valmistukseen. Maailman johtavat muoti- ja vaatebrändit etsivät kuumeisesti teknologioita, jotka pystyvät juuri tähän: tuottamaan korkealaatuista uutta tekstiilikuitua tekstiilijätteestä. Näin ne pystyvät täyttämään omat, kuluttajille tekemänsä kiertotalouteen ja uusiomateriaaleihin liittyvät lupauksensa. Monet niistä ovatkin testanneet Infinna™a omissa tuotantoketjuissaan ja ilahtuneet nähdessään sen toimivan niin farkuissa kuin t-paidoissa, huppareissa ja kauluspaidoissakin.

Valkoista, pehmeän näköistä Infinna kuitua.
Infinna™ kuitua. Kuva: ©Infinited Fiber Company.

Kaikki on kiinni hyvästä kemiasta

Infinited Fiber Companyn teknologia edustaa tekstiilien uuden sukupolven kemiallisesta kierrätystä. Sen tuottama ainutlaatuinen Infinna™-uusiokuitu luokitellaan selluloosa- ja muuntokuituihin. Teknologia perustuu suhteellisen yksinkertaiseen, mutta näin maallikon näkövinkkelistä aivan ihmeelliseen, kemiallisten reaktioiden sarjaan. Sen ansiosta puuvillapitoinen tekstiilijäte voidaan puhdistaa ja hajottaa molekyylitasolle, jolloin se menettää historiansa ennen kuin siitä luodaan upouusia kuituja.

Prosessi alkaa tekstiilijätteen keräämisestä ja huolellisesta lajittelusta, jolla raaka-aineen selluloosakuitupitoisuus saadaan maksimoitua. Napit, vetoketjut ja muut kovat osat poistetaan ja tekstiilit revitään mekaanisesti. Sen jälkeen raaka-aineesta poistetaan polyesterin, väriaineiden ja tekstiilien viimeistelykemikaalien tapaiset materiaalit, ja selluloosa otetaan talteen jatkokäsittelyä varten.

Selluloosa reagoi urean kanssa, jolloin muodostuu selluloosakarbamaattijauhetta. Tämä jauhe liuotetaan hunajaa muistuttavaksi nesteeksi joka – ja tämä on joka kerta yhtä ihmeellistä nähdä – kiteytyy upouusiksi kuiduiksi niin sanotussa märkäkehruuprosessissa. Muodostuneet kuitufilamentit leikataan, pestään ja kuivataan, ja uusiotekstiilikuitu – Infinna™ – on valmis siirtymään tuotantoketjussa seuraavaan vaiheeseen. Tyypillisesti vaate- ja kodintekstiiliteollisuudelle tämä tarkoittaa langan valmistusta. Kuitukankaiden valmistuksessa Infinna™ toimii tuotteiden raaka-aineena.

Miten maapallo tästä hyötyy?

Infinited Fiber Companyn teknologia mahdollistaa tekstiiliteollisuuden siirtymän kiertotalouteen, estää resurssien tuhlaamisen ja muuttumisen saasteiksi ja vähentää uusien resurssien tarvetta. Näin Infinited Fiber Companyn teknologia tukee monia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, etenkin tavoitetta 12. vastuullinen tuotanto ja kulutus. Infinna™:n tuotanto vaatii vähemmän vettä (SDG6) kuin vastaavan puuvillakuitumäärän tuottaminen, ja laskennalliset kasvihuonekaasupäästöt ovat pienemmät kuin tavanomaisten tekstiilikuitujen valmistuksessa (SDG13).

Infinna™ on valmistettu selluloosasta, eikä se sisällä muovia, joka leviäisi mikromuovisaasteena ympäristöön (SDG14). Elämä maalla (SDG15) hyötyy myös siitä, että kaatopaikoille päätyy vähemmän saastuttavaa jätettä, ja maa-alaa jätetään joko hyödyntämättä, jolloin tuetaan luonnon monimuotoisuutta, tai käytetään esimerkiksi ruoan tuotantoon puuvillaviljelmien sijasta (SDG2). Infinna™-kuidun tuotantoprosessi on turvallisempi (SDG3) kuin yleisimmän teollisesti tuotetun selluloosakuitu viskoosin, koska siinä ei käytetä rikkihiiltä . Samalla se tarjoaa uutta innovaatiota teollisuudelle (SDG9) ja mahdollistaa olemassa olevien viskoosilinjojen muuttamisen uuden uusiomateriaalin tuotantoon. Uusiokuidun tuotanto avaa myös matalan kynnyksen työmahdollisuuksia lähellä kuluttajia (SDG8) ja tekee kaupungeista ja yhteisöistä kestävämpiä (SDG11) vähentämällä jätteen määrää.

Infinited Fiber Companyn liiketoiminnan ytimessä on mahdollistaa globaalin tekstiiliteollisuuden muuttuminen kestävämmäksi, kiertotalouden periaatteita noudattavaksi ja uusiomateriaaleihin pohjautuvaksi. Tämä onnistuu vain tiiviin ja monisyisen kansainvälisen yhteistyön ja kumppanuuksien (SDG17) kautta. Kun työskentelemme yhdessä koko tuotannon arvoketjun ja laajemminkin eri tahojen kanssa, voimme palauttaa ilon ja toivon tekstiiliteollisuuteen.

Artikkelin kirjoittaja Laura Vinha johtaa viestintää Infinited Fiber Companyssa. Hän on entinen toimittaja ja YK:n väestörahaston viestintävirkamies, joka on asunut sekä työskennellyt monissa Euroopan ja Aasian maissa. Laura innostuu herkästi uuden oppimisesta ja häntä motivoi työ, jonka lähtökohtana on etsiä ja edistää ratkaisuja.

Infinited Fiber Company

Infinited Fiber Company on muoti- ja tekstiiliteknologiayritys, jonka tavoitteena on tehdä tekstiilien kiertotaloudesta totta. Uraauurtava teknologiamme muuttaa selluloosapitoiset materiaalit, kuten käytetyt vaatteet, jätekartongin tai vaikkapa vehnän- tai riisinoljen, laadukkaaksi Infinna™-tekstiilikuiduksi, joka näyttää ja tuntuu pehmeältä ja luonnolliselta kuin puuvilla. Infinna™ on biohajoavaa eikä sisällä mikromuoveja. Siitä valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää samassa prosessissa yhdessä puuvillapitoisen tekstiilijätteen kanssa. Pääkonttorimme sijaitsee Espoossa. Lisätietoja: infinitedfiber.com

Alkuperäinen teksti on julkaistu 12.11.2021 englanniksi: From rags to new robes: closing the loop for textiles .


Agenda2030

Infinited Fiber Companyn teknologia tukee monia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, etenkin tavoitetta 12. vastuullinen tuotanto ja kulutus. Lisäksi SDG2, SDG3, SDG6, SDG8, SDG9, SDG11, SDG13, SDG14, SDG15 ja SDG17.

Lue lisää artikkeleita samasta kestävän kehityksen tavoitteesta:

2. Ei nälkää3. Terveyttä ja hyvinvointia6. Puhdas vesi ja sanitaatio9. Kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja11. Kestävät kaupungit ja yhteisöt12. Vastuullista kuluttamista13. Ilmastotekoja14. Vedenalainen elämä17. Yhteistyö ja kumppanuus

Aihetunnisteet: case, tekstiilit

Lue seuraava artikkeli: Tampere puurakentamisen edistäjänä »