Elintarviketeollisuus hyödyntää sivuvirtansa tehokkaasti

Elintarviketeollisuuden yritykset valmistavat laadukkaista raaka-aineista ruokia ja juomia, jotka näkyvät ja maistuvat jokaisen suomalaisen ruokapöydässä. Harva tulee ajatelleeksi,…

Hiljaisuusmatkailu hiipii Valtimolta Berliinin Grüne Woche -messuille

16.1.2017 Berliinin valtavilla Grüne Woche -messuilla valttejamme ovat puhdas ruoka ja hiljaisuuteen perustuva matkailu. Edustan maatamme yhdessä parinkymmenen…

Kiertotalous varmistaa biotalouden kestävyyden

9.1.2017 On melko yleisesti hyväksytty, että nykyisen kaltainen kulutus ja talouskasvu eivät perustu kestävälle pohjalle. Biotalous mielletään kestäväksi,…

Pohjoismaat tavoittelevat sinisen biotalouden kasvua

Pohjoismaiden ministerineuvosto on linjannut yhteiset tavoitteet veteen ja vesiluonnonvaroihin liittyvässä liiketoiminnassa. Ne määritellään sinisen biotalouden tiekartassa, joka Suomen…

Kärkihankerahaa jaettiin vesistökunnostusprojekteihin

Ympäristöministeriö on jakanut hallitusohjelman kärkihankkeeseen ”Kiertotalouden läpimurto, vesistöt kuntoon” kuuluvaa hankerahoitusta. Valtioneuvoston 2015 hyväksymissä vesienhoitosuunnitelmissa on tavoitteena pinta-…

Malli täydennyskoulutuksesta: Kemistit biotalouteen F.E.C.

Työnantajat tarvitsevat osaajia, jotka hallitsevat biotalouden uudet mahdollisuudet. Helsingin yliopiston Kemistit biotalouteen F.E.C. (Further educated with companies) -koulutus…

Elintarviketeollisuuden toimialaraportti on julkistettu

– Elintarviketeollisuudessa henkilöstömäärä on nousussa. Lihanjalostus on työllistävin alatoimiala, vaikka eniten toimipaikkoja on leipomoteollisuudessa. Elintarviketeollisuuden välillinen työllistävä vaikutus…

Biotalous- ja cleantech-strategioiden arvio valmistui: Laaja-alaisempaa, kestävämpää, kansainvälisempää

Suomi on menestynyt kansainvälisesti hyvin cleantechin ja biotalouden toimintaympäristön luomisessa pitkäjänteisen politiikan ansiosta. Työtä tarvitaan vielä erityisesti biotalouden…

Hunaja on mehiläisten pölytystyön makea sivubisnes

Suomalaisessa hunajassa yhdistyvät luonnon kasvien maku, kesän aurinkoiset päivät ja tarhamehiläisten aherrus. Makea herkku on kuitenkin vain sivutuote…

Linnunpöntöistä ekosysteemipalveluihin 

5.12.2016 Minulla on viisi kummilasta ja joka joulu pohdin kuumeisesti miten heitä voisi ilahduttaa. Viime jouluna halusin antaa…

Komission energiapaketti huojentava muttei täydellinen

2.12.2016 EU:n komissio julkaisi tällä viikolla kahdeksan lainsäädäntökokonaisuutta sisältävän ”energian talvipaketin”, joiden avulla EU:n yhteistä energiapolitiikkaa (Energiaunionia) tullaan…

Raportti: Sahatavaran vienti vahvaa, puurakentaminen kasvaa

Saha- ja höylätavaran vienti on jatkanut kasvua, ja sen arvo oli vuonna 2015 noin 1,6 miljardia euroa. Saha-…

Puhtaista vesi- ja kalavaroista sekä vesiosaamisesta Suomen vientivaltti

Hallitus edistää Suomen runsaisiin vesi- ja kalavaroihin sekä korkealaatuiseen osaamiseen perustuvan liiketoiminnan kasvua ja kansainvälistymistä. Biotalouden ministerityöryhmä hyväksyi…

Tiilikainen: Energia- ja ilmastostrategia vastaa ilmastonmuutoksen torjuntaan – metsät Suomen apuna

Tänään julkistetussa energia- ja ilmastostrategiassa linjataan keinoista vähentää fossiilisen energian käyttöä. Fossiilisella energialla katetaan tällä hetkellä lähes 90…

Strategia linjaa energia- ja ilmastotoimet vuoteen 2030 ja eteenpäin

Hallitus hyväksyi 24.11.2016 kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030. Se annetaan selontekona eduskunnalle, joka aloittaa strategian käsittelyn 30….

Silmusalaatti – Iduissa on itua!

Luomutuotantoa kehäkolmosen sisällä Vantaan Vaaralassa, ilman tukia, ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita, ilman maata, mutta maan alla – kellarissa….

Pohjoismaat maailman kärjessä siirryttäessä fossiilisista polttoaineista kohti biotaloutta

Parempi tuottavuus, säästöt raaka-aineiden kustannuksista ja määrissä sekä materiaalien tehokas kierrätys ja pienentyvät ympäristöpäästöt tekevät siirtymän fossiilisista polttoaineista…

Hack the Waste -kilpailu tuotti luovia ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin

VTT:n isännöimä ja yhdessä Industryhackin, Helenin, Lassila & Tikanojan ja Valion kanssa toteuttama Hack the Waste -innovaatiokilpailu huipentui…

Viisi ideaa valittu kirittämään maaseudun innovaatioita

Viisi maataloutta uudistavaa hanketta on valittu maaseudun innovaatioryhmiksi. Ryhmät tulevat saamaan rahoitusta EU:n maaseuturahaston innovaatiovaroista. Valitut ovat Suomen…

Kasvien terveysväittämät

16.11.2016 Elintarvikkeiden, kuten ravintolisien markkinointia on pyritty yhtenäistämään Euroopassa jo kohta kymmenen vuotta. Harmonisointi käynnistyi vuonna 2008, kun…

Metsien monimuotoisuuden turvaaminen pohjautuu tutkittuun tietoon

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) kautta rahoitettu tutkimus tuottaa arvokasta tietoa metsälajeista, erilaisten luonnonhoidon menetelmien vaikutuksista, metsäneuvonnan haasteista…

Biotalousosaston tarina eli kuinka unelmasta tehtiin totta

11.11.2016 Vuosi sitten mietimme, kuinka saisimme Metsämessujen Biotalousosastomme näyttämään enemmän biotaloudelta. Kertakäyttöisyyden sijaan kestävältä, uusiutuvalta ja ehkä myös…

Riista on osa biotaloutta

11.11.2016 Riista on osa maan tuottoa ja riistarikkaus yhdistettynä kannattavaan maa- ja metsätalouteen luo hyvinvointia sekä kasvattaa alueen…

Kärkihankkeella kierrätetään ravinteita ja parannetaan vesien tilaa – Raki2 -ohjelman uudet hankkeet valittu

Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma (Raki2 2016–2019) on valinnut rahoitettavaksi seitsemän hanketta.  Hankerahoitusta saavat…

Kestävä biotalous luo Suomeen hyvinvointia

9.11.2016 Metsässä ja luonnossa sen näkee konkreettisesti ympärillään: biotalous on Suomelle mahtava mahdollisuus. Erityisesti kun hyödynnämme sitä kestävästi….

Päättäjien Metsäakatemia perehdyttää kotimaisia vaikuttajia metsien mahdollisuuksiin

Metsät ovat Suomen merkittävin luonnonvara. Metsien tarjoamien mahdollisuuksien tasapainoinen ja kestävä hyödyntäminen yhteiskunnan ja kansalaisten hyvinvoinnin parhaaksi edellyttää…

Laserkeilaus tuo metsänhoitoon älyä ja tehokkuutta

2.11.2016 Laserkeilaus mullistaa metsäalaa. Viimeisen 15 vuoden aikana kehitetyt uudet kaukokartoitusmenetelmät mahdollistavat nopeamman ja tarkemman metsävarojen arvioinnin, ja…

Kalastusmatkailu virkistää ja luo työpaikkoja

Kalastusmatkailulla on vanhat, jo yli 150-vuotiset perinteet. Siitä on tullut 2000-luvulla nopeasti kasvava elinkeino. Vesien tuottoa hyödynnetään kestävästi…

Soilfood suuntaa kierrätysravinteilla kohti kestävää maataloutta

Hoitamalla maata voidaan sekä hillitä ilmastonmuutosta että ehkäistä vesistöjen rehevöitymistä. Soilfood tähtää kohti kestävää maataloutta tarjoamalla ympäristöystävällisiä kierrätyslannoitteita…

Leipomo muuttaa maalle osaksi biotalouden symbioosia – suunnitelmissa parempi kannattavuus, yhteisöllisyys ja malli kestävälle ruoantuotannolle

27.10.2016 Samsaran luomuleipomossa on valmistettu luomuleipää Helsingissä ja Vantaalla jo vuodesta 1977, silloin kun luomu vielä oli heikosti…