Webinaari Arvonlisää maakuntaan yhdessä toimien – elintarvikkeet ja luonnontuotteet, kalat ja levät, tekstiilit

Ohjelma 27.9.2022

klo 9 – 12.15

Tilaisuus on tarkoitettu biotalouden alueellisille kehittäjille ja kansallisen biotalouspaneelin jäsenille. Tilaisuus tukee alueita biotalouden toimeenpanossa sekä mahdollisessa toimeenpanosuunnitelmien laadinnassa.

Diaesitykset ja tallenne

Diaesitykset on linkitetty esiintyjän otsikkoon (pdf).

Tallenne, osa 1 (video, YouTube)

Tallenne, osa 2 (video, YouTube)

Tallenne 1 katkeaa kolmen tunnin kohdalla (kohdassa 3 toimialaa ”sokkotreffeillä”) ja jatkuu tallenteessa 2.

Tallenne on saatavilla verkossa 2 viikon ajan, 11.10.2022 saakka.


Tilaisuuden puheenjohtajana toimii biotalousneuvos Anne Vehviläinen, MMM.

Avaussanat

9.00 Tervetuloa. Biotalousstrategia ja alueelliset toimeenpanosuunnitelmat
Ylijohtaja Tuula Packalen, MMM


Teema: Arvonlisä

9.05 Biotalous lukuina. Miten arvonlisä muodostuu sektoreittain, miten arvonlisän mittaamiseen päästään maakunnissa? Tietolähteet.
Yliaktuaari Tiina Sauvula-Seppälä, Luke

9.15 Arvonlisän kasvattamisen kyvyt ja osaajat
Johtava asiantuntija Harri Länsipuro, TEM

9.25 Biotalouden yritystoiminnan merkitys aluetaloudelle (video, YouTube)
Elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari

9.35 Arvoa yhteistyöstä, case Äänekoski Businesspaikka
Projektijohtaja Markku Rautiainen, Äänekosken kaupunki

9.45 Miten varmistetaan raaka-aineiden saanti? Mistä tietoa sivuvirroista?
Erikoistutkija Erika Winquist, Luke


Teema: Elintarvikkeet, luonnontuotteet ja sivuvirrat

9.55 Arvonlisän merkitys ruokaketjussa
Projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus, Ruokasektorin koordinaatiohanke

10.05 Alkutuotannon taloudellinen merkitys alue- ja paikallistaloudessa, lähiruoka-esimerkki Lapista
Tutkija Rauno Kuha, Luke, Lapin ruoka -hanke

10.15 Koivunmahlaa juomiin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan
Toimitusjohtaja Arto Korhonen, Nordic Koivu Oy

Tauko 10 min.


Teema: Sininen biotalous – kalat ja levät

10.35 Sinisen biotalouden selvitys potentiaaleista

  • kasvupotentiaali ja arvon lisäämisen mahdollisuudet
  • yhteiskunnalliset vaikutukset ja hyödyt
  • miten maakunnat voivat edistää

Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, MMM

10.45 Levän kasvatuksen ja jalostuksen potentiaali sekä ympäristöhyödyt
Toimitusjohtaja Mari Granström, Origin by Ocean

10.55 Kala kasvaa innovatiivisessa kontissa vettä säästäen – tutkimuksesta ratkaisuja kalantuotannon kasvuun
Johtava asiantuntija Tapio Kiuru, Luke


Teema: Tekstiilit

11.05 Arvoketjun muodostuminen ja miten siihen voisi päästä
Johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Emilia Gädda, Suomen Tekstiili & Muoti ry.

11.15 Kotimaisten biopohjaisten kuitujen liiketoimintapotentiaali
Tutkimusprofessori Ali Harlin, VTT

11.25 Uudet materiaalit kuitukankaissa
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Mari Rahkola, Suominen Oyj


Keskustelu ja jatkotoimenpiteet

11.35 Kolme toimialaa “sokkotreffeillä” – miten voisimme lisätä arvoa yhteistyöllä?

Keskustelemassa

  • elintarvikkeet: Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
  • kalat ja levät: Timo Halonen, MMM
  • tekstiilit: Ali Harlin, VTT

11.55 Osallistujien keskustelu

12.10 – 12.15 Jatkotoimenpiteet: syötettä biotalouden alueellisiin toimeenpanosuunnitelmiin
Anne Vehviläinen, MMM


 

Tilaisuuden järjestäjä: maa- ja metsätalousministeriö yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, alueiden edustajien ja Tapio Oy:n kanssa.

Lisätietoja:

  • biotalousneuvos Anne Vehviläinen, maa- ja metsätalousministeriö, anne.vehvilainen@gov.fi
  • erityisasiantuntija Ulla Palander, työ- ja elinkeinoministeriö, ulla.palander@gov.fi
  • tilaisuuden fasilitaattorit Tapiosta: Tarja Ollas, tarja.ollas@tapio.fi, puh. 040 835 6473 ja Riina Hautala, riina.hautala@tapio.fi